Metroliikenteen keskusvalvomo Herttoniemen metroasemalla. Liikennelaitoksen turvalaitejaoksen päällikkö releasetinlaitetta ohjaavan tietokoneen ääressä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, 1978. CC BY 4.0.

Vuonna 2022 Finna.fi:n kävijämäärä kohosi ensimmäistä kertaa yli neljän miljoonan. Vuosi vuodelta enemmän kävijöitä houkuttavan palvelun kasvua selittävät monipuolistuvat sisällöt sekä uudet käyttäjät. Tieteen, kulttuurin ja oppimisen äärelle johdattavassa Finna.fi:ssä vierailtiin viime vuoden aikana yli 4,25 miljoonaa kertaa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna kertyi yli 10 %.

Palvelun ehdoton vahvuus on sen sisältöjen monipuolisuus, sillä Finnan käyttäjissä on sekä tietoa että viihdettä etsiviä. Aineistoista suosituimpia olivat tuttuun tapaan kuvat, joita katseltiin yli 8,7 miljoonaa kertaa. ”Finna tunnetaan edelleen parhaiten valokuvistaan. Vuoden aikana Finnaan saatiin paljon uusia kuvia mm. Suomen valokuvataiteen museon sekä ITE-taiteen kokoelmien myötä. Valokuvasisällöt korostuvat myös Finna Streetin ansiosta, sillä paikannukseen perustuva palvelu nojaa historiallisiin valokuviin”, Erkki Tolonen, Finnan kehittämispäällikkö kertoo.

Kirjoja haettiin Finna.fi:stä huimat 4,2 miljoonaa kertaa. Lukua selittää mm. Finnan entistä vahvempi jalansija Suomen kirjastokentällä, sillä vuonna 2022 Finnan alustapalvelulla rakennetut verkkokirjastot otettiin käyttöön Tampereella ja 32 muussa kunnassa. Tulevaisuudessa on luvassa lisää kasvua pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen uuden verkkokirjaston ansiosta.

Tutkitun tiedon koti

Ajan henki näkyy myös Finnassa. Palvelun suosituimpia hakusanoja olivat mm. Ukraina ja huonekasvit. Hauissa korostuivat aiempien vuosien tapaan sukututkimus ja esimerkiksi vanhat luokkakuvat.

Finnan asema luotettavan tiedon kotina vahvistui vuoden aikana entisestään. Korkeakoulujen opinnäytteisiin löydettiin Finna.fi:n kautta yli 720 000 kertaa. ”Moni korkeakoulukirjasto käyttää Finnaa verkkokirjastonaan, jonka myötä opiskelijan löytävät helposti opinnäytteiden äärelle.” Erkki Tolonen sanoo.

Tutkitun tiedon käyttöä on kasvattanut myös Finnan Oikopolku tutkittuun tietoon -sivu, jolle kootaan kotimaisten korkeakoulujen tuottamaa tutkimustietoa. Saatavilla on mm. yli sata kotimaista tiedelehteä ja vuosikirjaa, joita voi tutkia suoraan verkossa.
Uusi aluevaltaus Finnalle vuonna 2022 olivat kotimaisten tutkimuslaitosten aineistot. Finnan kautta voi nykyisin löytää mm. Suomen Ympäristökeskuksen ja Elintarvikeviraston artikkeleita ja tieteellisiä julkaisusarjoja.

TOP 10 Finna.fi:n suosituimpien aineistojen tarjoajat 2022:

 1. Museovirasto
 2. Kansalliskirjasto
 3. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
 4. Helsingin kaupunginmuseo
 5. Suomen kansallismuseo
 6. Jyväskylän yliopiston kirjasto
 7. Suomen Metsämuseo Lusto
 8. Museokeskus Vapriikki
 9. 3AMK (Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjastojen aineistot)
 10. Helmet (Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot)

Avaintietoja Finna.fi-palvelusta vuodelta 2022:

 • Finnan on koti Suomen tiede- ja kulttuuriaineistoille.
 • Kehittäjänä Kansalliskirjasto yhdessä 479 arkiston, kirjaston, museon ja tutkimuslaitoksen kanssa.
 • Käyntejä 4,2 miljoonaa.
 • 17,4 miljoonaa aineistoa, joista suoraan verkossa saatavilla 2,9 miljoonaa.
 • Organisaatioiden omia Finna-sivustoja on käytössä 122.

Syksyllä 2022 Finnan evästekäytäntöjä muutettiin, mikä vaikutti myös kävijätilastointiin. Numerot eivät kaikilta osin ole suoraan verrattavissa vuoden 2021 lukuihin.

 

Tags: , ,