Digime-sivusto avattiin keväällä 2018

Toukokuun viimeisenä päivänä kolme vuotta sitten avattiin uusi verkkosivusto digitaaliselle kulttuuriperinnölle. Silloin tämän sivuston ensimmäisessä jutussa kerrottiin, että: ”Sivusto kokoaa yhteen tiedot toisiinsa liittyvistä digitaalisen kulttuuriperinnön palveluista, asiakokonaisuuksista ja hankkeista. Myös digitaalisen kulttuuriperinnön ajankohtaisasiat ja tiedot arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistyöstä voi helposti löytää yhdestä paikasta. Digitaalinen kulttuuriperintömme -sivusto Digime.fi toimii opetus- ja kulttuuriministeriön linjaaman digitaalisen kulttuuriperinnön kokonaisuuden viestinnän pääkanavana. Kokonaisuus jatkaa Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) -hankkeessa vuosina 2008–2017 tehtyä työtä.”

Digime-sivuston pysyvillä sivuilla esitellään digitaalisen kulttuuriperinnön kokonaisuutta, sisältöjä ja varantoja sekä saatavuuden ja yhteentoimivuuden palveluita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ajankohtaisia artikkeleita yhteisistä asioista on julkaistu satakunta. Sivuston suosituin osio lienee tapahtumakalenteri, johon kerätään kulttuuriperintöön ja digitaalisuuteen liittyvät tapahtumat, jotka voisivat kiinnostaa KAM-sektorin asiantuntijoita. Tapahtumia on tähän mennessä julkaistu 345 kappaletta.

Monipuolista tapahtumatuotantoa

Tapahtumakalenterin ja sivuston lisäksi Digime järjestää omia tapahtumia niin paikan päällä kuin verkossa. Vuosittainen seminaaripäivä ajoittuu syksylle, mutta vuoden mittaan ehditään järjestää niin aamukahveja, joissa saamme tavata kasvotuksin kuin webinaarejakin moninaisista aiheista. Aamukahvien aiheina on ollut mm. Käytännön kokemuksia VR- ja AR-teknologioiden käytöstä Helsingin kaupunginmuseon näyttelyissä ja VR-teknologia uudessa Musiikkimuseo Famessa. Olemme kuulleet ensimmäisten joukossa Time Machine-hankkeesta, myös  AvoinGLAM-verkoston kuulumisia ja kansainvälisistä Wikimedian projekteja on esitelty. Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja digitaalinen kulttuuriperintö -aihe on siivittänyt joulukahveja yhdessä Finnan uusista avauksia oppimisessa kanssa. Odottelemme Covidin jälkeistä aikaa, jolloin pääsemme taas aamukahvien pariin.

Webinaarit on löydetty hyvin, ja niihin on osallistunut satoja kiinnostuneita. Viimeisimmän toukokuussa järjestetyn Time Machine Suomessa -webinaarin esitykset on julkaistu tällä sivulla. Ensimmäisen Oodissa vuonna 2019 järjestetyn Digime-seminaarin aiheena oli oivalluksia ja vuorovaikutusta, ja esitykset ja tallenne ovat yhä katsottavissa. Viime vuoden seminaarissa pohdittiin monipuolisesti digitaalisen kulttuuriperinnön kestävää kehitystä. Kolmiosainen tallenne ja esitykset ovat yhä ajankohtaisia.

Digitaalisen kulttuuriperinnön ajankohtaisasioita voi seurata myös Twitterissä: @digimefi

Mistä uutiset tulevat?

Perustamiskokouksessa sovimme, että sivustosisältöjä tuotetaan ja ylläpidetään yhteistyöverkostossa, jota koordinoi Kansalliskirjasto. Verkostoon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriö, CSC – tieteen tietotekniikan keskus Oy, Kansallisarkisto, Museovirasto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja yksityisiä arkistoja. Viikko sitten tiedusteltiin, mistä sivuston uutiset tulevat? Digime-sivuston ylläpitoon on osoitettu resurssiksi yksi henkilötyövuosi ja se tarkoittaa pääosin suunnittelijan tehtävää, jota olen hoitanut alusta saakka. Minut näkee useimmissa KAM-sektorin tapahtumissa, linkkailen ja vinkkailen uutisia ja tapahtumia Twitterissä ja erilaisissa some-ryhmissä ja olen korvat höröllä aiheen suhteen. Olkaa jatkossakin yhteydessä suoraan minuun tai palveluosoitteen kautta: kk-digime@helsinki.fi niin uutisten, tapahtumailmoitusten, tapahtumajärjestelyjen kuin muun yhteistyön merkeissä.

Kaunista kesää toivottavat Digime 3v sekä Anne Järvinen, suunnittelija.

 

Anne Järvinen, suunnittelija, Digime
Artikkelin kuvat ja teksti: Anne Järvinen, suunnittelija, Digime
 

Tags: , , , , , , , ,