Kuva: Fiskars 1947. Finnish Heritage Agency, CC BY

Europeanassa on jo nyt yli miljoona suomalaista aineistoa, joista yli puolet on lisensioitu avoimella lisenssillä. Kansalliskirjaston Formula-palvelun kautta organisaatiot ovat lisänneet Europeanan kokoelmiin aineistoja yli 500 000 kappaletta. Pian tämä luku kasvaa, sillä lokakuun lopulla Suomessa järjestetään ainakin kolme Europe at Work collection days -tilaisuutta, joissa suomalaisten työteon tarinoita kerätään ja tallennetaan museoiden kokoelmiin.

Kolme Europe at Work collection days -tapahtumaa syksyllä

Europeanan muistojen tallennuspäivien ajatuksena on saattaa kulttuuriperintöaineistot kaikkien saataville. Yhtä tärkeää on, että ne edustavat kaikkien väestöryhmien kulttuuriperintöä tasapuolisesti.

Europe at Work -tallennuskampanjassa jaetaan menneen ja nykyisen työnteon  tarinoita. Tapahtumia on ympäri Eurooppaa aina vuoden loppuun saakka. Kolme näistä järjestetään Suomessa loppusyksystä.

Fiskarsin museo 70 vuotta – Työntekoa Fiskarsissa tallennuspäivä 30. lokakuuta

Fiskarsin museo juhlistaa 70-vuotista taivaltaan kutsumalla kävijät osallistumaan Työntekoa Fiskarsissa tallennuspäivään. Kaikki alkoi, kun konttoristi Laura Holmström aloitti vanhojen valokuvien keräämisen 1930-luvulla. Yhdessä kätilö Gerda Gersin kanssa he tekivät aloitteen museon perustamisesta, ja Fiskarsin museo avasi ovensa 30.10.1949 konepajan vanhassa konttorirakennuksessa.

Tapahtumapäivänä kerätään talteen fiskarsilaiseen työntekoon liittyviä muistoja. Muistojen keruu teemalla ”Työnteko Euroopassa” on osa koko Euroopan kattavia kokoelmapäiviä. Päivän aikana kaikki ovat tervetulleita kertomaan muistojaan työn teosta Fiskarsin ruukissa, ennen ja nyt. Työnkuvalla ei ole väliä, kaikki työkokemukset ovat arvokkaita. Mukaan on suositeltavaa ottaa työhön liittyvä esine, valokuva tai dokumentti, jotka museo digitoi. Esineet ja kuvat saa takaisin itselleen päivän päätteeksi. Tarinat julkaistaan Europeana-portaalissa, johon on koottu työmuistoja ympäri Euroopan.

Europeana.eu -sivusto kokoaa eurooppalaista kulttuuriperintöaineistoa digitaalisena kokoelmana. Tänä syksynä Europeanaan kootaan eri puolilla Eurooppaa työmuistoja Europe at Work -tapahtumissa. Tarkoituksena on löytää niin yhdistäviä kuin erikoisiakin muistoja teollistuneesta Euroopasta. Tapahtumajärjestelyissä yhteistyökumppaneina ovat Europeana ja Kansalliskirjasto.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/492687751282222/ 

Tekniikan museossa 28. marraskuuta teemana teknologiaperintö

Tekniikan museossa päivän teemana on työelämään ja tekniikan alan ammatteihin liittyvä teknologiaperintö, Professions and Cultural Heritage of Technology. Paikalle on kutsuttu erityisesti museossa vapaaehtoistyötä tekeviä maanmittareita, it-asiantuntijoita ja graafisen alan asiantuntijoita. Myös muiden alojen ammattilaiset voivat vierailla paikalla.

Tekniikan museon Europeana Collection Day on torstaina 28.11. klo 17.30-19.00. Torstai-illat ovat museon tapahtumailtoja, ja torstait ovat aina pääsymaksuttomia.

Varkauden museoissa 28. marraskuuta huomio paikkakunnan teollisuushistoriassa

 Varkauden museoiden tapahtuma on torstaina 28.11. klo 18-20. Tapahtumassa keskitytään Varkauden teollisuusautomaatiotuotannon henkilöstön tarinoihin.

Lisätietoa

 

Tags: , ,