Ladataan Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

 
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Teemalauantai: Sukututkijat, tietosuoja ja arkaluonteiset asiat

Lauantai 23.4.2022 klo 10.00–13.00 etäyhteydellä. 

Ohjelma

Klo 10.00 FT, yliopistonlehtori Pirita Frigren (Turun yliopisto)
Tirkistelyä vai ymmärryksen lisäämistä? Esipolvien arkaluontoisia asioita tutkimassa
Mitä kauemmas menneisyydessä mennään, sitä todennäköisemmin tavallisista ihmisistä löytyvät asiakirjamerkinnät käsittelevät lähinnä asioita, joiden suhteen me nykyihmiset nautimme arkaluonteisten asioiden suojaa; rikoksia, riitoja, normirikkomuksia, seksuaalisuutta, köyhyyttä tai poikkeavuutta. On kuitenkin tärkeää ja tutkimuksen vapauden mukaista, että henkilöhistoriallinen tutkimus on avoin inhimillisen elämän koko kirjolle. Millaisia asioita sukututkijan on hyvä ottaa huomioon esipolvien arkaluontoisia elämänvaiheita arkistoista löytäessään ja niistä yleisölle kertoessaan? Esityksessä etsitään yhdessä ratkaisuja tutkimuseettisesti kestävään henkilöhistoriaan.

Klo 11.00 FT, kansatieteen dosentti Sanna-Kaisa Spoof (Helsingin yliopisto)
Tutkimusetiikkaa sukututkijoille
Tutkimuseettisiä suosituksia arkaluonteisten henkilötietojen käsittelemiseen sukututkimuksessa sekä käytännön esimerkkejä muistitiedon ja arkistoaineistojen eettisestä käytöstä sukututkijoille ja sukuseuroille. Lisäksi luodaan katsaus Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden soveltamisesta muun muassa ikääntyneiden haastattelemiseen, suku- ja kyläkirjan kirjoittamiseen sekä sukututkijan rehtiyteen.

Klo 12.00 Lehtori Jouni Elomaa (Suomen Sukututkimusseura)
Tietosuojamääräykset sukututkimuksessa
Henkilötietojen käsittelyä säätelevät Suomessa kansallinen lainsäädäntö ja Euroopan Unionin tietosuoja-asetus vuodelta 2016. Esitelmässä tarkastellaan kysymystä sukututkimuksen ja sukututkijan näkökulmasta.

Kukin esitelmä kestää noin 45 minuuttia, jonka jälkeen kysymyksiin ja keskustelulle varataan aikaa enintään 15 minuuttia. Tilaisuus on maksuton ja siihen voi ilman ilmoittautumista osallistua Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla. Lisätietoja seura (at) genealogia.fi.

Tiedot

Päivämäärä:
23.4.2022
Aika:
10:00 - 13:00
Hinta:
Vapaa pääsy
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, ,
Kotisivu:
https://www.genealogia.fi/teemalauantai

Tapahtumapaikka

online

Järjestäjä

Suomen Sukututkimusseura
Puhelin
050 3733715
Sähköposti
seura@genealogia.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto