Suurin kotimainen hakupalvelu jatkaa kasvuaan. Finnaa käytettiin vuoden 2023 aikana huimat 59,3 miljoonaa kertaa. Nousua vuoteen 2022 verrattuna kertyi 15 prosenttia.

Kävijämäärä koostuu valtakunnallisesta Finna.fi:stä, joka kokoaa yhteen jo 453 museon, kirjaston, arkiston ja tutkimuslaitoksen aineistot. Finna.fi:tä käytettiin yli 4,8 miljoonaa kertaa, mikä on suurempi määrä kuin koskaan aiemmin. Lisäksi osa Finnaan kuuluvista organisaatioista ylläpitää omaa Finna-sivustoaan, jollaisia ovat esimerkiksi verkkokirjastot tai museon omia kokoelmia esittelevät sivustot.

Mikä kiinnosti Finnassa eniten vuonna 2023?

Finnan kymmenvuotisen historian aikana kirjat ja kuvat ovat pitäneet kärkisijoja palvelun suosituimpina sisältöinä. Viime vuonna kuvia, eli esimerkiksi valokuvia, esineitä sekä taidetta katsottiin yli 11 miljoonaa kertaa. Vuoden aikana Finnaan saatiin uusia aineistoavauksia mm. Helsingin taidemuseo HAMilta ja saamelaismuseo Siidalta.

Finnan aineistot tarjoavat käyttäjälleen loputtomasti inspiraatiota. Finnan somekanavissa nostetaan esiin Finnan sisältöjä esimerkiksi jo unohtuneiden tai nostalgisia tunteita herättävien ilmiöiden kautta, jollaisia ovat esimerkiksi vanhat juhlaperinteet tai muoti menneiltä vuosilta.

”Finnan aineistoja penkoessa hämmästyy joka kerta siitä, miten lyhyt ihmisen muisti onkaan. Jotkut ilmiöt unohtuvat kokonaan, ja toiset tulevat takaisin vain hieman muuttuneina. Tärkeintä meille kuitenkin on innostaa ihmisiä käyttämään Finnaa itse, sillä paraskaan sisällöntuottaja ei pysty tarjoamaan sitä omakohtaisuutta, jonka äärelle Finnassa pääsee esimerkiksi omaa tai kotiseudun menneisyyttä tutkimalla”, kertoo Hanna-Leena Saarenmaa, Finnan markkinoinnin asiantuntija.

Myös Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVIn elokuvia katsottiin Finnassa runsaasti, yli 3,2 miljoonaa kertaa. Katsotuin pitkä elokuva oli Pekka Parikan ohjaama Talvisota.

Avointen oppimateriaalien käyttö hurjassa nousussa

Finna on entistä useammalle käyttäjälle polku tutkitun tiedon ja oppimisen äärelle. Esimerkiksi Finnan kautta löytyvien avoimien oppimateriaalien ja Finna Luokkahuoneen valmiiden aineistopakettien käyttö nousivat edellisvuoteen nähden n. 40 %.

Finnan arvo tiedetään myös palvelua rahoittavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä.
”Finna ja sen sisällöt tukevat myös yhteiskunnan resilienssiä ja kriisinkestävyyttä. Kulttuuriperintöön ja tutkittuun tietoon pääsyn varmistaminen sekä digitaalisen osaamisen ja medialukutaitojen turvaaminen rakentavat digitaalista sivistystä ja ovat keskeinen osa henkistä huoltovarmuuttamme”, totesi ministeri Sari Multala Finnan kymmenvuotisjuhlassa 14.12.2023.

TOP 10 Finna.fi:n suosituimpien aineistojen tarjoajat 2023:

1. Museovirasto
2. Kansalliskirjasto
3. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
4. Helsingin kaupunginmuseo
5. Suomen kansallismuseo
6. Jyväskylän yliopisto
7. Suomen Metsämuseo Lusto
8. Museokeskus Vapriikki
9. 3AMK (Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjastojen aineistot)
10. Helmet (Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot)

Avaintietoja Finna-palvelusta vuodelta 2023:

  • Koti Suomen tiede- ja kulttuuriaineistoille.
  • Organisaatioiden omia Finna-sivustoja on käytössä 122.
  • Käyntejä eri Finna-sivustoilla kertyi 59,3 miljoonaa.
  • Käyntejä Finna.fi:ssä 4,8 miljoonaa.
  • Finna.fi:ssä on jo 17,8 miljoonaa aineistoa, joista 3,2 miljoonaa saatavilla suoraan verkossa.
 

Tags: , , , , , ,