Loading Events

Tulevat tapahtumat

 
  • This event has passed.

Vaikuttava museo -seminaari

Call for PapersTurun yliopiston ja Jyväskylän yliopiston museologian oppiaineet, Suomen museoliitto, Suomen tiedekeskukset ry ja Suomen Muinaismuistoyhdistys järjestävät museoiden ja tiedekeskusten vaikuttavuutta käsittelevän seminaarin Tieteiden talolla Helsingissä 13.2.2024 klo 10–16. Seminaari kokoaa museo- ja kulttuuriperintöammattilaiset sekä alan tutkijat yhteen pohtimaan ja tarkastelemaan museoita ja niiden vaikuttavuutta yhteiskunnallisena muutosvoimana sekä yhteisöjen ja yksilöiden resurssina. Tavoitteena on seminaarin pohjalta käynnistää myös julkaisuhanke museoiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.
Museot ovat aina vaikuttaneet ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä tietoisesti että tiedostamattaan. Museoihin ja tiedekeskuksiin on liitetty neutraaliuden ja objektiivisuuden ihanne, vaikka niiden toiminta perustuu kerrostuvien valintojen kautta rakentuviin käsityksiin vaalimisen arvoisesta perinnöstä. Viime vuosina valmistuneet museopoliittinen ohjelma ja kulttuuriperintöstrategia ohjaavat museoita lisäämään yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan. Tiedekeskukset ja tiedemuseot ovat puolestaan sitoutuneet kartuttamaan kansallista tiedepääomaa ja esittelemään tieteen perintöä demokratiaa vahvistaen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Mihin museoiden ja tiedekeskusten pitäisi vaikuttaa? Millaisia keinoja näillä instituutioilla on käytössään? Missä kulkee vaikuttamisen ja manipulaation raja?Pyydämme 31.10.2023 mennessä ehdotuksia seminaaripuheenvuoroiksi. Puheenvuorot voivat käsitellä vaikuttavuutta niin teoreettisista kuin käytännöllisistä näkökulmista, aikaisempaan tutkimukseen nojautuen tai omien kokemusten kautta. Toivomme ehdotuksia museoissa ja tiedekeskuksissa työskenteleviltä asiantuntijoilta ja ammattilaisilta, kulttuuriperintöalan ja museologian tutkijoilta sekä vaikuttavuuteen erikoistuneilta osaajilta. Lähetä puheenvuoroehdotuksesi otsikko ja tiivistelmä (max 300 sanaa) Inkeri Hakamiehelle osoitteeseen inkeri.hakamies(at)helsinki.fi.
YhteistyöterveisinVaikuttava museo -työryhmä:Johanna Enqvist (Suomen tiedekeskukset ry, Suomen Muinaismuistoyhdistys)
Inkeri Hakamies (Helsingin yliopisto/etnologia)Maija Mäki (Turun yliopisto /museologia)Leena Paaskoski (Jyväskylän yliopisto/museologia, Suomen Metsämuseo Lusto)Leena Tokila (Suomen museoliitto)

Details

Date:
13 helmikuun
Time:
10:00 - 16:00
Cost:
Vapaa pääsy
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizers

Suomen museoliitto
Suomen tiedekeskukset ry
Suomen Muinaismuistoyhdistys
Jyväskylän yliopisto, museologia
Turun yliopisto, museologia

Venue

Tieteiden talo
Kirkkokatu 6
Helsinki, Suomi
+ Google Map