Ladataan Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

 
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Semanttinen Web Suomessa 20 vuotta -juhlaseminaari

Semanttinen web on ihmiselle näkyvän ”sivujen verkon” (Web of Pages, WWW) sisälle rakentunut dataan perustuva ”tiedon verkko” (Web of Data, Giant Global Graph, GGG). Se linkittää toisiinsa tietoa tietokoneiden ymmärtämällä tavalla, mikä mahdollistaa verkon sisältöjen rikastamisen toistensa avulla ja luo perustan älykkäille verkkopalveluille. Semanttisen webin kehittäminen käynnistyi laajamittaisesti 20 vuotta sitten vuonna 2001 webin infrastruktuurityötä koordinoivan W3C-konsortion ja ”webin isän” Tim Berners-Leen johdolla, joskin idea älykkäästä webistä syntyi ja sen standardointityö käynnistyi W3C:n piirissä jo 90-luvulla.

Samoin kaksikymmentä vuotta sitten, 2.11.2001, pidettiin Suomessa seminaari Semantic Web Kick-off in Finland. Mitä olemme oppineet 20 vuoden aikana ja mihin tekoälyperustaisen semanttisen webin kehitys on nyt kulkemassa? Semanttinen Web 20 vuotta Suomessa -juhlaseminaarissa luodaan katsaus siihen, miten semanttisen webin kehittäminen on edennyt ja miltä alan tulevaisuus näyttää sekä kansainvälisesti että Suomessa.

Tilaisuuden aluksi esitellään visio suomalaisesta semanttisesta webistä ja sen infrastruktuureja, jonka jälkeen kuullaan kokemuksia Museoviraston, Kansallisarkiston, oikeusministeriön, YLE:n, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja yleisten kirjastojen hankkeista. Tapahtuman lopuksi kuullaan keynote-esitelmä ”Semantic Web: A 20-year perspective”, jonka pitää prof. Pascal Hitzler, Kansas State University, Center for Artificial Intelligence and Data Science -keskuksen johtaja. Hän on semanttisen webin johtavia tutkijoita, joka on mm. perustanut alan siteeratuimman journaalin Semantic Web.

Seminaarin päättää juhlavastaanotto Aalto-yliopistossa kaikille hankkeissa mukana olleille.

Seminaarin järjestää Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella ja Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksessa HELDIG sekä tietojenkäsittelytieteen laitoksella toimiva Semanttisen laskennan tutkimusryhmä SeCo, joka perustettiin Semantic Web Kick-off in Finland 2021 -seminaarin innoittamana.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautuminen: https://seco.cs.aalto.fi/events/2021/2021-11-02-sw20/

Tiedot

Päivämäärä:
2.11.2021
Aika:
13:00 - 17:00
Hinta:
Vapaa pääsy
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , ,
Kotisivu:
https://seco.cs.aalto.fi/events/2021/2021-11-02-sw20/

Järjestäjät

Aalto Yliopisto
Helsingin yliopisto
Helsinki Centre for Digital Humanities

Tapahtumapaikka

Webinaari