Loading Events

Tulevat tapahtumat

 
 • This event has passed.

Rahasampo-järjestelmän julkistustilaisuus

Suomen kansallismuseon numismaattiset kokoelmat ja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksessa ja Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksessa (HELDIG) toimiva Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo) kutsuvat Teidät avoimeen ja maksuttomaan tilaisuuteen, jossa julkistetaan tutkimus- ja opetuskäyttöön uusi semanttinen portaali ja linkitetyn avoimen datan palvelu Rahasampo – Suomen rahalöydöt 2013–2023 semanttisessa webissä.

Mikä on Rahasampo?

Rahasampo julkaisee rikasta linkitettyä avointa tietoa kaikista yli 18 000 Suomessa vuosina 2013–2023 tehdyistä rahalöydoistä, joista on raportoitu Suomen kansallismuseon numismaattisiiin kokoelmiin. Järjestelmä täydentää vuonna 2021 julkaistua arkeologista Löytösampo-datapalvelua ja portaalia, jotka julkaisevat tietoa Suomen kansallismuseon kokoelmiin otetuista kansalaisten tekemistä arkeologisista löydöistä.

Rahasampo perustuu Suomen kansallismuseossa systemaattisesti rekisteröityihin löytöilmoituksiin, joiden dataa on rikastettu linkitetyn datan periaatteiden mukaisesti. Järjestelmän ytimessä on linkitetyn avoimen datan palvelu Linked Data Finland (LDF.fi) -alustalla. Datapalvelua voi käyttää digitaalisten ihmistieteiden tutkimuksessa SPARQL-rajapinnan avulla tai kehittää sen avulla valmiita sovelluksia, kuten tilaisuudessa avattava Rahasampo-portaali. Sen käyttäminen ei edellytä ohjelmointitaitoa.

Rahasampo on kehitetty Aalto-yliopistossa yhteistyössä Suomen kansallismuseon ja Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG ja kulttuurien osaston kanssa hankkeessa DigiNUMA – Digital Solutions for European Numismatic Heritage, jossa kehitetään vastaavaa järjestelmää British Museumin Portabe Antiquities Scheme -tietokannan dataa hyödyntäen. Rahasampo on uusi jäsen yli 20 Sampo-datapalvelun ja -portaalin sarjassa, joilla on ollut yhteensä miljoonia käyttäjiä verkossa. Järjestelmä perustuu Sampo-malliin ja portaali toteutettiin Sampo-UI-työkalun avulla hyödyntäen suomalaista linkitetyn avoimen datan tietoinfrastruktuuria FIN-CLARIAH, jonka osaksi Rahasampo liitetään.

Ohjelma

Tilaisuuden avaavat Semanttisen laskennan tutkimusryhmän (SeCo) johtaja, professori Eero Hyvönen, ja Rahasampo-hankkeen vetäjä, PhD Eljas Oksanen. Tämän jälkeen ohjelmassa on aluksi Rahasampo-hanketta taustoittavia esityksiä. Suomen kansallismuseon ylijohtajan Elina Anttilan tervehdyksessä kuullaan kokemuksia museon yhteistyöstä yliopistojen kanssa. Sitten amanuenssi Ville Rohiola Museovirastosta kertoo suunnitteilla olevasta kansallisesta Arkeologia 2.0 -hankkeesta arkeologiseen dataan, tutkimusinfrastruktuuriin ja sovelluksiin liittyen, ja kuullaan esitys Suomen Numismaattisen Yhdistyksen toiminnasta. Tämän jälkeen ohjelmassa on Rahasammon esittelyt. Aluksi FT Frida Ehrnsten, Rahasampo-datan ”äiti” Suomen kansallismuseosta ja Helsingin yliopistosta, kertoo Rahasammon sisällöistä, miten sitä on kerätty ja muokattu, ja miten syntynyttä tietopalvelua voidaan käyttää numismaattisessa ja historian tutkimuksessa. Tämän jälkeen PhD Eljas Oksasen kertoo järjestelmän ideasta, tavoitteista, käytöstä tutkimuksessa ja kehitystyön taustalla olevasta DigiNUMA-hankkeesta. Lopuksi Rahasammon pääkehittäjä, väitöskirjatutkija Heikki Rantala esittelee ja demonstroi Rahasammon linkitetyn avoimen datan palvelua ja portaalia. Esitysten jälkeen on vapaamuotoinen keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus, jossa nostetaan malja Kalevalan päivän kunniaksi Rahasammolle.

Alustava ohjelma

 • 13.00–13.10 Tervetuloa julkistustilaisuuteen: Rahasampo – uusi jäsen Sampo-portaalien ja datapalveluiden sarjassa
  Eero Hyvönen, professori, Aalto-yliopisto, johtaja, Helsingin yliopiston HELDIG-keskus
  Eljas Oksanen, yliopistotutkija, PhD, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), Helsingin yliopisto, kulttuurien osasto
 • 13.10–13.20 Suomen kansallismuseon tervehdys: tutkimusyhteistyötä yliopistojen kanssa
  Elina Anttila, ylijohtaja, FT, Kansallismuseo
 • 13.20–13.30 Arkeologia 2.0: kohti arkeologisen tiedon, tutkimusinfrastruktuurin ja alan kehittämisen kansallista hanketta
  Ville Rohiola, amanuenssi, FM, Museovirasto
 • 13.30–13.40 Numismatiikan harrastusta ja tutkimusta Suomessa
  N.N., Suomen Numismaattinen Yhdistys (vahvistamatta)
 • 13.40-13.50 Excel-taulukosta avoimeksi Rahasampo-tietopalveluksi
  Frida Ehrnsten, intendentti, FT, Suomen kansallismuseo ja Helsingin yliopisto, kulttuurien osasto
 • 13.50-14.00 Rahasampo: avain numismaattisiin kansalaislöytöihin ja kulttuuriperintödataan
  Eljas Oksanen, yliopistotutkija, PhD, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), Helsingin yliopisto, kulttuurien osasto
 • 14.00-14.15 Rahasampo-portaalin ja linkitetyn avoimen datan palvelun esittely
  Heikki Rantala, väitöskirjatutkija, FM, tietotekniikan laitos, Aalto-yliopisto
 • 14.15-14.30 Keskustelua päivän esityksiin liittyen
 • 14.30-16.00 Malja Rahasammolle ja yhteistyölle: verkostoitumistilaisuus paikalla olijoille

Ilmoittaudu tilaisuuteen paikan päälle Aalto-yliopistolle tai osallistu etäyhteydelle Zoomin kautta

Julkistustilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumalla saat sähköpostitse Zoom-linkin, jolla voit osallistua tilaisuuteen etänä.
https://seco.cs.aalto.fi/events/2024/2024-02-28-rahasampo/

Details

Date:
28 helmikuun
Time:
13:00 - 16:00
Cost:
Vapaa pääsy
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,
Website:
https://seco.cs.aalto.fi/events/2024/2024-02-28-rahasampo/

Organizers

Aalto Yliopisto
HELDIG
Suomen kansallismuseo

Venue

Aalto-yliopisto, TUAS-talo
Maarintie 8
Espoo, 00076 Suomi
+ Google Map
Phone
050 4723222
View Venue Website