Ladataan Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

 
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kenen kirkko? Uskonnollisen kulttuuriperinnön muuttuvat merkitykset

Kenen kirkko?

Uskonnollisen kulttuuriperinnön muuttuvat merkitykset

Kirkot ja rukoushuoneet ovat jumalanpalvelustiloja, mutta samalla ne muodostavat merkittävän osan maamme arvokkaimmasta rakennetusta kulttuuriperinnöstä. Aineellista ja aineetonta uskonnollista kulttuuriperintöä arvostetaan. Perinteitä halutaan kuitenkin myös uudistaa ja kirkkotilojen käyttöä monipuolistaa. Myös maallistumisen vahvistuminen ja uskonnollisuuden moninaistuminen ovat todellisuutta, jonka vaikutukset heijastuvat myös uskonnolliseen kulttuuriperintöön ja sille annettuihin merkityksiin. Muuttoliike kasvukeskuksiin, pienten kuntien väestökato ja seurakuntien talousnäkymät vaikuttavat myös uskonnollisten rakennusten käyttöön ja säilymiseen.

Seminaarissa pohditaan uskonnolliseen kulttuuriperintöön liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Samalla kuullaan uusinta tutkimusta siitä, millaisia käyttöön ja merkityksiin liittyviä muutoksia uskonnollinen kulttuuriperintö, yhtä lailla rakennukset ja niiden ympäristöt kuin kirkkotaide ja kirkollinen esineistö, ovat kokeneet historian eri vaiheissa.

Seminaarin järjestää Museovirasto, yhteistyössä Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen ja Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kanssa. Seminaarin yhteydessä järjestetään myös Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori Heikki Hangan 60-vuotisjuhlasessio.

Ohjelma: https://ssl.eventilla.com/event/mbGeA

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu seminaariin 26.2. mennessä.

Linkki ilmoittautumiseen: https://ssl.eventilla.com/even…

Lisätietoja: erikoisasiantuntija Satu Kähkönen, Museovirasto, Kulttuuriympäristöpalvelut
satu.kahkonen@museovirasto.fi

Järjestäjät

Museovirasto
Jyväskylän yliopisto – Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Helsingin yliopisto – Käytännöllisen teologian oppiaine

Tapahtumapaikka

Kansallismuseo
Mannerheimintie 34
Helsinki, Suomi
+ Google Map