Ladataan Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

 
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

DALAI – Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti -hankkeen työpaja

Tule näkemään ja kokeilemaan hankkeessa kehitettyjä työkaluja toiminnassa. DALAI – Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti -hanke järjestää seminaarin ja työpajan arkistoalan toimijoille Helsingissä torstaina 4.5.2023 klo 12.30-16.30 

DALAI-hankkeessa mukana olevat toimijat ja tutkijat esittelevät paikan päällä käynnissä olevan hankkeen työpakettien tuloksia ja niiden soveltamista eri arkistoalan toimijoiden omiin tarpeisiin ja aineistoihin liittyen. Tarjolla on mahdollisuus päästä mukaan kokeilemaan hankkeessa kehitettyjen työkalujen soveltuvuutta oman organisaationne käyttöön ja toimintaan liittyen. Toiveenamme on löytää tilaisuudessa kumppaneita, joiden kanssa voimme kokeilla hankkeessa kehitettäviä työkaluja kumppaneiden omilla arkistoaineistoilla. Lue hankkeen hankekuvaus ja esimerkkejä hankkeessa kehitetyistä työkaluista tämän sivun lopusta.

Tule mukaan näkemään ja kuulemaan hankkeessa käytetyistä ja kehitetyistä työkaluista aineistojen digitointiin, sisällön tunnistukseen ja kuvailuun liittyen. Voit myös välittää kutsua aiheesta kiinnostuneille kollegoillesi.

Alustava ohjelma
12.30 Aloitussanat: Dalai-hankkeen tulosten esittely ja tilaisuuden anti
13.00–15.30 Arkkiivi-käyttöliittymään sisältyvien komponenttien esittelyä ja testaamista
16.00 Tilaisuuden yhteenveto
16.30 Tilaisuus loppuu

Paikka: Kansallisarkiston luentosali, Rauhankatu 17, Helsinki
Ilmoittaudu mukaan 2.5. mennessä osoitteessa: https://link.webropol.com/s/Dalaipaja

Linkki tietoiskuun, joka on esitetty DALAI:sta Digimen seminaarissa 10/2022: Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti – Doria
Hankkeesta lisätietoa löydät http://www.kansallisarkisto.fi/dalai -sivustolta

Hankekuvaus:
Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti (Dalai) on Kansallisarkiston johtama hanke, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Kansallisarkiston partnereina hankkeessa ovat Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto Elka, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy ja Disec Oy. Dalain tarkoituksena on kehittää tekoälyn avulla kulttuuriperintöaineistojen digitoinnin automatisointia ja aineistojen automaattista kuvailua. Lisäksi hankkeessa edistetään kehitettyjen menetelmien käyttöönottoa. Keskeisin kohderyhmä ovat muistiorganisaatiot, arkistot, museot ja kirjastot, jotka digitoivat ja tarjoavat digitaalisia aineistoja asiakkailleen, sekä yritykset, jotka kehittävät digitointiin ja digitaalisten aineistojen käsittelyyn liittyviä palveluita. Dalai tekee läheistä yhteistyötä erityisesti Mikkelin Memory Campuksen toimijoiden kanssa, mutta hankkeen kehittämät tulokset tulevat olemaan avoimesti kaikkien aineistojaan digitoivien organisaatioiden käytettävissä. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä (2012–2020) -ohjelma sekä Mikkelin kaupunki. Hanke alkoi 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023.

Hankkeessa kehitetyt työkalut:
Digitoinnin kuvanlaadun automaattinen validointi

  • Tyhjien sivujen tunnistin
  • Virheentunnistin (Post-it ja taittuneet kulmat)

Sisällön ja rakenteiden tunnistuksen kehittäminen

  • Kirjoitustyypin tunnistin

Aineiston automaattinen metatiedottaminen

  • Metatietojen tunnistin
  • Asiasanoittaja (Annif-pohjainen)

Tiedot

Päivämäärä:
4.5.2023
Aika:
12:30 - 16:30
Hinta:
Vapaa pääsy
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, , , , , , ,
Kotisivu:
https://www.digime.fi/tapahtuma/10448/

Järjestäjä

Kansallisarkisto
Puhelin
029 533 7000
Sähköposti
kirjaamo@arkisto.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Kansallisarkisto
Rauhankatu 17
Helsinki, 00170
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto