AvoinGLAM, Open Knowledge Finland, Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto (Finto) ja Turun yliopisto järjestivät 6.–7.5. toukokuuta AI Sauna -tapahtuman, jonka tarkoituksena oli saattaa yhteen kulttuuriperinnöstä sekä avoimesta tieteestä ja tiedosta kiinnostuneita tahoja keskustelemaan ja löytämään synergiaetuja tekoälyn käyttöön. Idea syventävään tapahtumaan oli saatu Digitaalisen kulttuuriperinnön pyöreän pöydän ja Tekoälykahvien tapaamisissa. AI Saunan osallistujiksi toivottiin niin kulttuuriperintöammattilaisia, tekoälytutkijoita ja -kehittäjiä, avoimen tiedon edistäjiä tai muuten uteliaita: ”Tule kokeilemaan, devaamaan, väittelemään tai ideoimaan tulevaisuudesta, jossa avoin kulttuuri kohtaa tekoälyn”.

Ensimmäisenä päivänä kuulimme Kansallisarkiston vaikuttavassa vanhassa tutkijasalissa hyviä puheenvuoroja ja näkökulmia tekoälyteemasta. Puheenvuoroissa ja sitä seuranneessa paneelikeskustelussa pohdittiin tekoälyn käyttöä eri näkökulmista sekä kuultiin erilaisista kokeiluista. Halukkaat kävivät välillä myös saunomassa Allas Sea Poolissa.

Toisena päivänä keskityttiin ryhmätöihin hackathonin muodossa, osallistujat valitsivat edellisen päivän esittelyistä kiintoisimmat ja ryhtyivät ideoimaan lisää. Päivän päätteeksi ryhmät esittelivät 11 erilaista jatkotyöstettyä ideaa muille. Kiinnostavat aiheet vaihtelivat monikielisyyden ja tutkimuksen tukemisesta vektoritietokantojen hyödyntämiseen.

Ensimmäisen päivän englanninkieliset puheenvuorot löytyvät tallenteina YouTubesta, ja tiivistelmät voi lukea This Month in GLAM -uutiskirjeestä Susanna Ånäsin ansiokkaasti koostamina. Toisena päivänä työstettyjen projektien esittelyt on nekin linkattu uutiskirjeen loppuun.

Suurkiitokset vielä AI Saunan järjestäjille!

Kuva: Image created with DALL-E 3 in Bing and extended with Adobe Generative Fill by Susanna Ånäs, CC0.

 

Tags: , , ,