Ladataan Tapahtumat
 
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Akatemiasampo julkistustilaisuus

AVOIN KUTSU AKATEMIASAMMON JULKISTUSTILAISUUTEEN
Runebergin päivänä perjantaina 5.2.2021, klo 13.00–15.00

Aalto yliopiston ja Helsingin yliopiston (HELDIG) Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo) kutsuu digitaalisten ihmistieteiden tutkijat ja ystävät alla olevaan avoimeen julkistustilaisuuteen, jossa julkaistaan uusi Sampo-sarjaan kuuluva portaali Akatemiasampo – historialliset akateemiset henkilöt Suomessa 1640-1899  ja linkitetyn avoimen datan (Linked Open Data) palvelu:
https://seco.cs.aalto.fi/events/2021/2021-02-05-akatemiasampo/

 Akatemiasampo on tarkoitettu sekä tutkijoiden että kansalaisten käytettäväksi henkilöhistoriaan liittyvissä tutkimuksissa ja selvityksissä. Järjestelmän ydinaineistona ovat Turun akatemian ja Helsingin yliopiston ylioppilasmatrikkelit,  jotka sisältävät tiedot kaikista Suomessa akateemisen koulutuksen saaneista henkilöistä 1640-1899, sillä tuohon aikaan ei Suomessa ollut muita yliopistoja. Aineistot sisältävät runsaasti tietoa myös ylioppilaiden myöhemmästä elämästä, ja sisältöja on rikastettu linkittämällä dataa muihin ulkoisiin aineistoihin, kuten Biografiasampoon ja Wikidataan, ja tekoälyperustaisen päättelyn avulla. Järjestelmän teknisenä innovaationa on sen kehittämisessä käytetyt uudet semanttisen webin teknologiat.

Akatemiasampo koostuu kahdesta osasta, 1) semanttisesta portaalista ja 2) linkitetyn avoimen datan palvelusta.  Akatemiasampo.fi-portaali  tarjoaa käyttäjälleen älykkäät haku- ja selailutoiminnat, joihin on saumattomasti integroitu joukko data-analyyttisiä työkaluja ja visualisointeja henkilöhistorioiden tutkimista ja analysointia varten verkostoina, tilastoina, erilaisina graafeina ja kartoilla. Akatemiasammon datapalvelun avoimet rajapinnat ja SPARQL-palvelupiste tarjoavat helppokäyttöisen mahdollisuuden uusien data-analyysien toteuttamiseen digitaalisten ihmistieteiden tutkijoille.

Akatemiasampo kuuluu digitaalisten ihmistieteiden linkitetyn avoimen datan infrastruktuuriin Suomessa (LODI4DH), joka on osa Suomen Akatemian tiekartalla olevaa digitaalisten ihmistieteiden tietoinfrastruktuuria.
Akatemiasampoa on esitelty tarkemmin alla olevassa videossa  ”AcademySampo – Finnish Academic People 1640-1899”: https://player.vimeo.com/video/462993654

Järjestelmä on toteutettu Aalto-yliopistossa yhteistyössä Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG ja Helsingin yliopiston arkiston ja kirjaamon Arkki  kanssa.
Rekisteröidy Zoom-kokoukseen täällä.

Lisätietoja:

Professori Eero Hyvönen, http://seco.cs.aalto.fi/u/eahyvone, eero.hyvonen(at)aalto.fi, p. 050 3841618
Sampo-portaalit: https://seco.cs.aalto.fi/applications/sampo/
Akatemiasampo-hankkeen kotisivu: https://seco.cs.aalto.fi/projects/yo-matrikkelit
https://www.aalto.fi/fi/uutiset/digitaalisten-ihmistieteiden-tietoinfrastruktuurit-mukaan-suomen-akatemian-uudelle

Tiedot

Päivämäärä:
helmikuu 5
Aika:
13:00 - 15:00
Hinta:
Ilmainen
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, ,
Kotisivu:
https://seco.cs.aalto.fi/events/2021/2021-02-05-akatemiasampo/

Tapahtumapaikka

Webinaari

Järjestäjät

HELDIG
Aalto Yliopisto